Hur börjar man med kalligrafi?

Ja, hur börjar man egentligen med kalligrafi? Hur blir man bra på att skriva vackert? Det finns bara en sak att göra, och det är att öva, öva, öva och öva. Sedan kan man förstås gå kurser också, men det går även att lära sig själv. Så länge man har någon slags känsla för att använda en penna och tålamodet att göra fel tills man lyckas. Man blir också bättre genom att titta på andra. Studera hur bokstäver ser ut, hur de är skrivna, hur andra gör. Försök att göra likadant. Härma tills du hittar en egen stil eller ett eget sätt.

Det finns också massor av inspiration på nätet. Både i form av en massa fina bilder och mängder av olika typsnitt, men också exempelvis filmer som går igenom hur man lär sig kalligrafi. Som till exempel det här klippet som visar de allra enklaste grundera, som hur man ritar ett streck. Innan man börjar skriva bokstäver måste man ju lära sig att hantera pennan och att bli stadig på handen. Att bara göra streck och se om man kan få flera som är exakt likadana är en väldigt bra övning.

Kanske blir man lika duktig som den här killen, som är väldigt säker på handen. Att veta var man ska börja är också en konst, för man vill ju inte att papperet ska ta slut. Det är något man lär sig och får en känsla för efter hand. Det gäller liksom att kunna visualisera det man ska göra innan man sätter pennan på papperet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *