Julstök

Vad kännetecknar julen? För den som är liten så är det nog tomten och julklapparna, men för mig som vuxen är det snarare matlagning och bakande som jag kommer att tänka på. Det blir helt enkelt en ohemul mängd bakande och tillagning av godis inför julen, och under julen så blir det en hel massa matlagning. Jag tycker ju om att laga mat och baka så för mig är det inga som helst problem, tvärtom, jag tycker att det är hur roligt som helst. För en gångs skull så kan jag tillbringa timmar i köket och dona och greja. Många tycker att det mest är jobbigt, men inte jag, tvärtom.

Så länge som jag kan minnas har jag insisterat på att få vara med och baka och laga mat inför och under julen. När jag var liten så var jag nog mest i vägen, men trägen vinner och numera så tycker jag att jag är riktigt bra på att steka köttbullar, laga Janssons, baka pepparkakor och koka knäck, ischoklad och annat mumsigt. Speciellt knäck tycker jag att jag har blivit riktigt bra på, men det har tagit flera år att riktigt lära mig konsten. Men jag känner mig ändå som en amatör ibland. Kolla bara klippet nedan… Killen som visar hur man gör knäck häller upp i formarna direkt från kastrullen utan några problem. Det går ju inte, i alla fall inte för oss vanliga dödliga.

Ny visp
Breville Elvisp med bunke 2 motorerMycket av det som ska göras inför och under julen kräver vispning och för den som inte vill slita ut sina handleder så rekommenderas definitivt införskaffande av en elvisp. Min gick sönder för några månader sedan och jag kom mig inte för att köpa en ny – förrän nu. Jag bestämde mig för att det var lika bra att slå på stort nu när jag ändå behövde byta, så det fick bli en Breville Elvisp med bunke och två stycken motorer. Nästan mer av en köksmaskin än en elvisp, samtidigt som det också går att plocka bort själva ”elvispdelen” och använda den som en traditionell elvisp.

En köksmaskin är någonting som jag funderat på länge och Breville Elvisp känns som en bra kompromiss. Den klarar mycket som en köksmaskin är tänkt att göra, samtidigt som den är rätt så billig också. Jag ser riktigt fram mot att börja julbaka i år för att på riktigt kunna sätta den på prov! Än så länge har jag inte utnyttjat den fullt ut, men i mina ögon så verkar den definitivt hålla vad den lovar.

Ser ni fram mot julstöket?
Är det bara jag som ser fram mot julstöket? Mitt intryck är att de flesta nog tycker att det är lite småjobbigt. En del saker tycker man är roliga, medan annat mest är jobbigt. Det verkar som det inte är så många som är som jag och tycker att i princip allt är roligt, från att göra ischoklad och ris a la Malta till att förbereda julskinkan. Finns det någon där ute som är like passionerad julstöksälskare som jag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *